Friday, August 14, 2009

Polis Indonesia Tersalah Target, Ibrohim Penggubah Bunga Maut, Bukan Noordin

JENAZAH Ibrohim dikebumikan di tanah perkuburan Pondok Ranggon, Jakarta semalam.

JAKARTA - Polis Indonesia semalam akhirnya mengesahkan bahawa mayat lelaki yang ditembak mati di Temanggung, Jawa Tengah pada Sabtu lalu ialah pengganas yang dikenali sebagai Ibrohim, 37, yang terlibat merancang dan mengatur pengeboman di Hotel JW Marriott dan Ritz Carlton di sini pada 17 Julai lepas.
Pengesahan identiti Ibrohim adalah hasil ujian DNA yang dijalankan ke atas mayat lelaki itu, kata Ketua Pusat Pengecaman Identiti Mangsa Bencana Polis Indonesia, Brig. Jen. Eddy Saparwoko pada sidang media di sini semalam.
Mayat tersebut sebelum ini pernah dilaporkan kemungkinan sebagai Noordin Mohammad Top, pengganas yang paling dikehendaki di Indonesia yang dikatakan menjadi dalang beberapa serangan bom di negara ini.
Eddy berkata, ujian DNA dengan sampel daripada keluarga Noordin didapati tidak sepadan tetapi sebaliknya sama dengan sampel daripada keluarga Ibrohim yang tinggal di Kuningan dan dengan itu mayat berkenaan disahkan sebagai Ibrohim.
Menurut polis, Ibrohim atau Boim (gambar) yang bekerja sebagai penata bunga di Hotel JW Marriott dan menghilang sejak 17 Julai menjadi buruan kerana disyaki membawa bom dalam tiga kotak masuk ke hotel itu dengan menggunakan van pengangkut bunganya.
Bom dalam tiga kotak itulah yang diletupkan oleh dua orang pengebom berani mati pada pagi Jumaat itu, yang meragut sembilan nyawa (termasuk dua pengebom) dan mencederakan lebih 50 orang yang lain.
Ketua Perhubungan Awam Markas Besar Polis Indonesia, Nanan Soekarna pula berkata, polis tidak pernah memberi keterangan sebelum ini bahawa lelaki itu adalah Noordin, pengganas yang berasal dari Malaysia yang menjadi buruan di Indonesia sejak sembilan tahun lepas. Kosmo

No comments:

Post a Comment

Lagu Jihad


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com
Renungan : "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" ~Surah Muhammad, ayat 7