Wednesday, October 21, 2009

Teoh Beng Hock Kes HOMICIDE Bukannya SUICIDE

PAKAR Forensik Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand hadir pada Inkues kematian Teoh Beng Hock di Kompleks Mahkamah Shah Alam, hari ini.

Dalam perkembangan inkues Teong Beng Hock pada hari ini, seorang pakar Forensik mendedahkan hasil kajian Forensik keatas mayat mendiang Teoh mendapati 80% adalah menjurus kepada HOMICIDE (jenayah bunuh) dan 20% SUICIDE (bunuh diri)

Pakar berkenaan dari Thailand, Dr Pornthip mempunyai 27 tahun pengalaman dalam bidang Sains Forensik dan telah menjalankan 10,000 kes bedah siasat. Dr Pornthip adalah juga merupakan Pengarah dan Pengasas bersama Institut Pusat Sains Forensik Kementerian Keadilan Thailanad dan dianggap pakar dalam siasatan kes-kes pembunuhan yang rumit.

Antara analisa Forensik Dr Pronthip, terhadap mayat mendiang Teoh adalah :
 • setiausaha politik itu mungkin telah dicekik sebelum jatuh dari tingkat 14 Plaza Masalam.
 • terdapat tanda bulat pada leher Teoh yang menunjukkan dia 'dicekik'
 • retakan pada tengkorak Teoh bukan satu kecederaan akibat terjatuh
 • kecederaan pada lubang dubur Teoh, katanya, boleh disebabkan dicucuk dengan objek sebelum dia jatuh. Ini, katanya, berdasarkan kepada gambar-gambar yang diambil di tempat Teoh ditemui jatuh.
 • Beliau juga tidak bersetuju dengan pandangan pakar-pakar forensik bahawa Teoh "jatuh dalam keadaan sedar" tetapi sebaliknya menegaskan bahawa mangsa mungkin tidak sedar. Beliau memberi tiga sebab dalam membuat kesimpulan tersebut, iaitu:
 1. Laporan bedah siasat menyatakan mangsa masih hidup ketika jatuh di tanah, tetapi beliau (Dr Pornthip) tidak menemui kecederaan untuk melindungi diri.
 2. Beliau menemui luka-luka yang kelihatan berlaku sebelum mangsa jatuh
 3. Kecederaan pada bahagian dada adalah akibat impak awalan.
 • "Dari gambar post-mortem, saya dapati ada kesan lebam di bahagian kanan leher, yang kami (pakar patologi) panggil 'handle bruise', dan kecederaan ini selaras dengan kecederaan disebabkan cekekan," kata Dr Porntip yang telah mengendali lebih 10,000 bedah siasat.
Beliau berkata kecederaan itu tidak dinyatakan dalam laporan autopsi disediakan oleh Dr Khairul Azman dan Dr Prashant, yang telah iberikan kepadanya untuk diperiksa.
 • "Saya juga dapati kecederaan tusukan di bahagian dubur yang boleh disebabkan perbuatan memasukkan objek dalam bahagian berkenaan. Saya tidak pernah melihat kecederaan seumpama itu dalam kes jatuh dari tempat tinggi," kata beliau, sambil menunjuk kepada gambar-gambar bedah siasat yang dipaparkan pada slaid.
 • Dr Pornthip berkata beliau juga mendapati kesan melelas di paha bahagian atas Teoh yang mungkin disebabkan disebat.
 • "Satu lagi kecederaan yang saya temui ialah keretakan tempurung kepala, yang mungkin disebabkan oleh hentakan tumpul yang tepat kepada tempurung kepala sebelum jatuh," kata Dr Porntip, saksi ke-30 di inkues itu.
 • Beliau berkata kemungkinan Teoh tidak sedarkan diri bila ia jatuh dari tingkat lima, berdasarkan tiadanya kecederaan reaksi pada badan, dan menambah luka-luka kelihatan seperti kecederaan sebelum jatuh, dan kecederaan dada yang teruk adalah akibat impak primari di lantai.

Ditanya oleh peguam Malik Imtiaz Sarwar, bagi pihak kerajaan Selangor, tentang kes melelas di bahagian bawah kasut Teoh, pakar itu berkata:

"Kelihatan seperti badannya telah diheret.
"Dalam kes-kes jatuh biasa dari tempat tinggi, kasut tidak meninggalkan kesan melelas seperti ini," jelas beliau.

Ditanya oleh koroner Azmil Muntapha Abas sama ada permukaaan lantai mungkin menyebabkan kesan heretan, Dr Porntip menjawab:

"Permukaan keras dan kasar".

"Bagaimanapun, pasukan forensik saya tidak menemui sesuatu yang boleh menyebabkan kesan ini bila mereka memeriksa tingkat 14 (pejabat MACC) pada kali terakhir," katanya. Malaysikini

No comments:

Post a Comment

Lagu Jihad


MusicPlaylistView Profile
Create a playlist at MixPod.com
Renungan : "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" ~Surah Muhammad, ayat 7